Kestäviä ratkaisuja tulevaisuuden kampuksille

Voiko teknologinen edelläkävijä olla myös positiivinen ilmastovaikuttaja?

Suomen länsirannikolta löytyy kestävän kehityksen oppilaitos, joka edistää uusituvan energian käyttöä sekä oppimisen, että kampuksen energiantuoton tarpeisiin ja vie globaalia robotiikkaan keskittyvää tutkimusta eteenpäin moderneissa tiloissaan. Heille on tärkeää paitsi tarjota tulevaisuuden työkalut opiskelijoille, myös toimivat ja muuntojoustavat opetustilat koko kampuksen väelle. Tervetuloa Satakunnan ammattikorkeakouluun eli SAMKiin, jossa hiilikädenjälki näkyy arjen konkreettisissa valinnoissa.

Aurinkopaneeleita ja sähköautoja

SAMKin kampuksia sijaitsee Porissa, Raumalla, Huittisissa ja Kankaanpäässä. SAMK on sitoutunut kestävän kehityksen ja vastuullisuuden edistämiseen omassa toiminnassaan ja on jopa nimittänyt oman työryhmän pitämään tästä huolta. Myös opiskelutarjonnassa SAMK satsaa tulevaisuuden aloihin kuten energia- ja ympäristötekniikkaan sekä robotiikkaan. Porin kampuksella on jopa oma automaatioon, robotiikkaan ja tekoälyyn keskittyvä globaali Robocoast tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö.

Monelle organisaatiolle ympäristövastuullinen toiminta saattaa usein jäädä vaikeasti lähestyttäville strategisille tasoille. Vihreät valinnat on helppo tunnistaa, mutta niiden tekeminen päivittäisessä toiminnassa voi olla haastavaa. Toiminnan kehittäminen vihreiden arvojen mukaiseksi sekä kestävät ratkaisut arjessa ovat SAMKissa kuitenkin arkipäivää. Esimerkiksi Porin kampuksen katolle asennetut aurinkopaneelit tuottavat paitsi sähköä kampuksen käyttöön, myös tietoa tutkimukseen sekä opetukseen. Eri kampusten välillä matkustaminen on ympäristöystävällistä, sillä matka taitetaan kätevästi kampuksen omilla sähköautoilla, jotka ovat henkilökunnan käytössä.

Opetustiloja toteutetaan kestävillä valinnoilla

Porin kampuksen tilasuunnittelussa keskiössä on muuntojoustavuus. Tilat on suunniteltu tukemaan erilaisia tapoja oppia ja opettaa. Luokkatilojen muuntaminen väliseinien avulla pienten ryhmien tarpeista aina suurten pääsykoejoukkojen käyttöön, onnistuu helposti. Muuntojoustavuus vaatii kuitenkin myös siirrettävyyttä ja skaalautuvuutta esitysteknologialta ja siksi SAMK valitsi Artome M10 älykalusteet.

Opetustiloissa on ollut käytössä projektoreita jo aiemminkin, mutta niiden asentaminen katonrajaan, toki rajaa mahdollisuuksia vain yhteen esityssuuntaan. Lisäksi kiinteä asentaminen rakenteisiin asettaa projektorien lamput alttiiksi tärähdyksille, jota tulee väkisinkin, kun tilojen ovia auotaan ja suljetaan paljon. Artome M10 kanssa tätä ongelmaa ei ole.

kertovat SAMKin ICT- ja digitaalisten palveluiden Timo Rinne ja Tapio Fagerroos.

SAMKissa opiskelutilojen mukavuuteen satsataan lattiasta kattoon. Esimerkiksi opetustilojen valaistus on suunniteltu lisäämään opiskelumukavuutta.

Asiakaslähtöistä palvelua

Yhdellä tilalla voi olla jatkossa monta eri käyttötarkoitusta, jolloin tilojen käyttöastetta saadaan nostettua. Erikoistilojen tarve vähenee ja esimerkiksi Linnanmaan kampukselle tulee enää 6 varsinaista atk-tilaa. Helppokäyttöinen ja tehokas av-tekniikka lisää käyttäjien työtyytyväisyyttä, kun tekniikan kanssa ei tarvitse tapella. Langaton tekniikkaa mahdollistaa tavallisuudesta poikkeavien ratkaisujen käytön, joilla luodaan elämyksellisyyttä, inspiraatiota sekä tuetaan oppimista.

Epäsuora, kattoon heijastava valo ei häiritse projisointia eikä tee teräviä varjoja työpöytien ylle. Kokolattiamatot ovat tilan akustiikan kannalta miellyttävä vaihtoehto, mutta toki valinta herätti aluksi hieman epäilyksiä, erityisesti siivouksen näkökulmasta. SAMKin tiloihin valitut matot eivät kuitenkaan ole ihan tavallisia, vaan ne on valmistettu siimalangasta, ja ne on helppo pitää puhtaana

sanoo Tapio Fagerroos.

Skaalautuvaa teknologiaa muuntojoustavien tilojen tueksi

Muuntuvat tilat tarvitsevat muuntuvaa tekniikkaa. Kouluissa perinteisesti käytettävät, kiinteästi katonrajaan asennettavat projektorit integroituine äänentoistojärjestelmineen ovat saaneet haastajaksi täysin liikuteltavan ja asennusvapaan ratkaisun. Artome M10 on älykaluste, jossa yhdistyvät suomalainen kalustedesign, maailman johtava projektoritekniikka, äänentoistojärjestelmä sekä etäneuvotteluvalmius. Esitettävä sisältö voidaan peilata tietokoneelta langattomasti tai HDMI kaapelilla. Artomen siirrettävä älykaluste on rakennuksen elinkaariajattelun kannalta myös kestävä ratkaisu, sillä se eliminoi kiinteiden kaapeleiden ja johtojen asentamisen.

Artome M10 avulla perinteisempiä luokkatilaformaatteja vastaavat tilat pystytään muokkaamaan juuri tarkoitusta vastaaviksi ilman, että tekniikan puute tulee vastaan. Siirrettävyyden ja muuntautuvuuden ansiosta myös erilaisten tilojen käyttöastetta voidaan nostaa. Lisäksi lähi- ja etäopetus voidaan tuottaa joustavasti ja yhtäaikaisesti, kun esitystekniikka ja etäyhteys voidaan tuottaa samalla ratkaisulla.

Katse tulevaisuudessa

Artome M10 älykalusteen hyödyt on SAMKissa huomattu jo monella tasolla. Asennusvapaus, kuvakoon skaalaaminen tilaan kuin tilaan sopivaksi, sekä helppokäyttöisyys ovat vakuuttaneet kampuksen työntekijät. BYOD eli Bring Your Own Device on yleinen toimintatapa SAMKissa, joten Artomen yhteensopivuus minkä tahansa läppärin tai käyttöjärjestelmän kanssa oli jo alusta alkaen edellytys. Ihan jokaisesta opetustilasta ei vielä Artome M10 -älykalustetta löydy, mutta joustavien teknologiaratkaisuiden tarve on kasvussa.

Onhan näitä Artomen tuotteita jo kyselty lisää opettajien toimesta”, kertoo Timo Rinne.”Meille on tärkeää, että tekniset ratkaisut tukevat kykyämme tuottaa muuntuvaa osaamista modernin ja monialaisen työelämän tarpeisiin. Kuten sloganimmekin sanoo, meillä SAMKissa on katse tulevaisuudessa

Onhan näitä Artomen tuotteita jo kyselty lisää opettajien toimesta, kertoo Timo Rinne.
Meille on tärkeää, että tekniset ratkaisut tukevat kykyämme tuottaa muuntuvaa osaamista modernin ja monialaisen työelämän tarpeisiin. Kuten sloganimmekin sanoo, meillä SAMKissa on katse tulevaisuudessa.