Vehmaan Yhtenäiskoulu

Artomet on nopeasti omaksuttu jokapäiväiseksi työkaluksi opetustyössä. Niistä on tullut varsinaisia kädenjatkeita: ne liikkuvat näppärästi opetustyön mukana, heijastus onnistuu niin opettajan kuin oppilaidenkin tableteilta

Tieto- ja viestintätekniikan opettaja Mika Nurmi

Av-tekniikka osana kalustehankintaa

Vehmaan kunnassa otettiin käyttöön lukukauden alusta uusi, hirsinen koulurakennus. Koulun rakentaminen oli iso investointi pienelle kunnalle ja projektissa oli mukana iso joukko eri alan toimijoita. Tässä projektissa oli mukana myös Isku ja Artome, jotka yhteistyössä toimittivat av-tekniikan koululle. Poikkeuksellisesti av-hankinnat tehtiin osana kalustehankintaa. Koulu hankki käyttöönsä 6 kappaletta Artomen Moveaa, joka on helppokäyttöinen ja liikuteltava av-ratkaisu, vähän kuin vanhan ajan piirtoheitin, mutta äänentoistolla.

Tilat, jotka palvelevat monia käyttäjiä

Vehmaan koulun opettajat olivat alusta lähtien hyvin tiiviisti mukana koulun suunnittelussa. Kyseessä on yhtenäiskoulu, jossa opetusta on 1- 9 -luokkalaisille, jolloin oppilastarpeet ovat hyvin moninaiset. Tiloilla on myös muitakin käyttäjiä kuin koululaiset ja kaikkien tarpeet haluttiin ottaa huomioon. Mm. Vakka-Suomen Musiikkiopisto ja kansalaisopisto Vakka-opisto ovat tällä hetkellä tilojen käyttäjiä.

Kalustetoimittajaksi valikoitui hankintasopimuksen kautta Isku ja Iskun sisustussuunnittelija Heidi Hyytiäinen suunnitteli koko koulun sisustuksen. Ennen varsinaisia kalustehankintoja Iskun asiakkuuspäällikkö Jonna Savolainen järjesti Vehmaan koulun opettajille vierailun Iskun tehtaalle ja Iskun näyttelytilaan. Opettajat pääsivät myös vierailemaan kouluissa, joihin Isku oli toimittanut kalusteet, jotta näkivät millaisia ratkaisuja on tarjolla.

Av-tekniikan osalta alun perin uuteen kouluun oli suunnitelmissa hankkia isot näytöt, valkokankaita sekä projektoreita. Aikaisemmat kokemukset kyseisistä laitteista eivät olleet kovin mairittelevia – ne vievät paljon tilaa, vaativat aina valkokankaan, kalliit lamput hajoilevat usein ja kiinteästi asennettuja projektoreita ei pysty liikuttamaan. Tilalle haluttiin liikuteltava ratkaisu, jota voidaan käyttää monessa eri tilassa. Vaihtoehtoja etsittiin kuumeisesti, kunnes Artome tuli vastaan rehtori Hannele Lehtimäelle rehtoripäivillä. Hän kuuli kollegalta liikuteltavasta av-tekniikasta, jolla pystyy tekemään mistä tahansa tilasta opetustilan.

Helppokäyttöinen ja nopea käyttöönotto vakuuttivat

Rehtori kysyikin välittömästi Iskun edustajalta Jonna Savolaiselta, että oliko kyseisiä laitteita saatavilla Iskun kautta – olihan niitä. Ja mikä parasta, ne saatiin sisällytettyä osaksi kalustehankintaa, kuten Hannele oli jo suunnitellut. Iskun edustaja Jonna lupasi tulla esittelemään Artome Moveaa opettajille. Tuote oli opettajien keskuudessa vielä melko tuntematon, joten skeptisyyttä oli odotettavissa. Jotta esittelytilaisuudessa saataisiin kaikki irti, Jonna päätti kysyä Artomen Riku Marttista mukaan asiantuntijaksi. Esittelytilaisuus järjestettiin koulun silloisissa väistötiloissa, parakkikoulussa. Parakkien seinämateriaali on hieman röpelöistä ja harmaata, joten se ei ole paras pinta heijastaa kuvaa. Heikohkosta seinämateriaalista huolimatta, kuvan erinomainen laatu vakuutti henkilökunnan samoin kuin helppokäyttöisyys ja nopea toimintakyky. Hankintapäätös oli lopulta helppo tehdä ja Vehmaan koulu tilasi Iskun kautta aluksi viisi Artomea.

Artome opettajien kädenjatkeena

Artomet ovat olleet koulussa ja opettajien käytössä reilu puolisen vuotta. Tuotteet oli helppo ottaa käyttöön, koska niitä varten ei tarvitse tehdä erikseen sähkövetoja tai muita asennuksia. Riittää, kun laittaa virtajohdon seinään. Artome on nopeasti omaksuttu jokapäiväiseksi työkaluksi opetustyössä. Niistä on tullut varsinaisia kädenjatkeita: ne liikkuvat näppärästi opetustyön mukana, heijastus onnistuu niin opettajan kuin oppilaidenkin tableteilta, ääni on puhdas ja laitteen käyttö ei sido opettajaa työpöytään. Vehmaan koulun tieto- ja viestintätekniikasta vastaava opettaja Mika Nurmi on myös erittäin tyytyväinen tuotteisiin. Ennen lukuvuoden aloitusta Artomelta käytiin kouluttamassa koko koulun henkilökunta, jotta käyttö on mutkatonta heti alusta alkaen. Koulutuksen jälkeen Nurmen ei ole juurikaan tarvinnut opastaa laitteiden käytössä. Jos jotain haasteita on tullut, niin Artomelta on hanakasti vastattu puhelimeen ja autettu.

Artomen suhteen ei ole löytynyt juuri mitään kehitettävää. Nurmi olisi toivonut toista väriä runkoon, jotta laitteesta olisi saanut entistä sisustuksellisemman. Eri väreillä olisi ollut myös mahdollista värikoodata laitteet eri käyttötarkoituksia varten. ”Kannattaa ottaa värikoodausmahdollisuus huomioon, kun tilaa useamman laitteen”, Nurmi vinkkaa.