Artomen tarina

”Kuinka päästään eroon asentamisesta?”

Tämä kysymys herätti henkiin idean uudistaa koko audiovisuaalista alaa. Oli tullut aika luopua aikaa vievästä kaapeloinnista ja kiinteästä tilatekniikasta. Oli tullut aika tuoda uudenlaista muokkautuvuutta ja helppokäyttöisyyttä audiovisuaalisten ratkaisuiden käyttöönottoon ja ylläpitoon. Oli tullut aika alkaa ajatella Artomelaisella tavalla.

Artome Oy perustettiin kesällä 2016, mutta Artome -älykalusteiden tarina syntyi jo vuonna 2013. Silloin Artomen keksijä Toni Parikka sai mielenkiintoisen toimeksiannon, jossa asiakas halusi omaan huonekaluunsa sisäänrakennetun ja piilotetun äänentoistojärjestelmän. Tehtävän tiedettiin olevan mahdoton äänenlaadun kärsimättä – vaadittaisiin täysin uudelleen suunniteltu, akustiikan huomioiva huonekalu.

Haasteeseen tartuttiin ja asiakkaan toive kalustekaiuttimesta toteutui. Samaan aikaan televisioiden ruudut kasvoivat ja ohenivat, mutta äänenlaatu huononi. Parikka keksi, kuinka televisiosta saadaan korkealaatuinen musiikki- ja elokuvaelämys designkalusteella. Syntyi ensimmäinen älykaluste – Artome Cinema.

Eroon asentamisesta

Parikan työt veivät häntä ympäri Suomen ja projektit olivat pitkiä. Takana oli yli sata projektia audiovisuaalisten järjestelmien parissa yrityksille sekä julkishallinnolle.

Eräs suuri kouluhanke oli kestänyt kuukausia ja työt hidastuivat entisestään, kun lähes jokaisessa tilassa jouduttiin tekemään korjauksia suunnitelmiin. Asentaessaan seinään lähiheittoprojektoria, Parikka mietti miksei projektoreita asenneta kalusteisiin. Kaikki kaapelointi ja asennukset tehtäisiin tehtaalla työmaan sijaan ja pelkkä sähkön kytkentä riittäisi, kun kaluste tuodaan tilaan.

Ensimmäinen konseptimalli älykalusteesta suurella kuvalla ja äänentoistolla syntyi 2014. Useamman version ja teknologian kehittymisen ansiosta toukokuussa 2018 päästiin vihdoin asentamisesta eroon. Julkaistiin siirrettävä esitysratkaisu yrityksille ja julkisiin tiloihin – Artome Movea.