Historien bakom Artome

Historien om Artome Smarta möbler sedan 2013

Artome grundades 2016 men själva idén om Artome Smarta Möbler startade redan i 2013, när grundaren av Artome, Toni Parikka fick en intressant utmaning. Kunden ville ha ett integrerat och diskret ljudsystem i sin befintliga möbel. Uppgiften ansågs vara omöjlig utan att behöva offra ljudkvaliteten, en helt ny metod för design som inte hämmar akustik krävdes.

Utmaningen var tagen och kundernas vision blev verklighet i form av en elegant möbel med ljud av hög kvalitet. Samtidigt blev skärmarna på TV-apparater större medan deras tjocklek blev tunnare, vilket även det bidrog till reducerat ljudkvalitet. Parikka tog då fram en lösning där en TV kan förvandlas till en högkvalitativ audiovisuell upplevelse med en designad möbel. Artome Cinema-den första smarta möbler föddes.

Inga installationer längre

”Hur man gör installationen föråldrad?”, undrade Parikka medan hans projekt tog honom över hela Finland och varade i flera månader. Vid denna tidpunkt hade han haft väl över 100 audiovisuella projekt med företag och statliga instanser.

Ett enda stort skolprojekt hade då pågått i månader, och den ständiga förändringen av planerna i nästan varje utrymme bromsade projektet dramatiskt. När du installerar en Ultra Short Casting projektor på en vägg, undrade Toni varför inte dessa projektorer installeras i möbler. Alla kablar och installationer skulle då kunna ske i fabrik istället för i själva projektet och på plats. 

Anslutning av nätsladden är det enda som krävs efter att möblerna till kunderna är levererade.

Den första konceptmodellen av en smart möbel med en stor bildprojektion och ljuduppspelning föddes 2014. Efter flera versioner och ständig utveckling av tekniken, var det i maj 2018 som vi kunde säga adjö till installationen. Artome Movea, den första mobila presentations lösningen föddes.