Kun älykaluste toteutetaan täysin teknisen laitteen mittojen mukaan, korostuu suunnittelussa funktionaalisuus, mutta jääkö luovuudelle tarpeeksi tilaa?

Älykalusteen suunnittelu alkaa aina tarpeesta, joka määrittelee mitkä funktiot kalusteeseen valitaan. Kun on löydetty tarpeeseen parhaiten vastaavat komponentit, alkaa massoitteluvaihe. Komponenttien ulottuvuudet sommitellaan yhteen ja näin saadaan suuntaviivat lopputuotteen käytön kannalta keskeisille ominaisuuksille. Artome M10 älykalusteen matka ideasta valmiiksi tuotteeksi alkoi, kun aiemmin kalusteissa käytetystä projektorimallista julkaistiin päivitetty versio. Päädyttiin suunnittelemaan täysin uusi älykaluste projektorin ehdoilla.

Artome M10 suunnittelupöydän takaa löytyy kaksi muotoilun ammattilaista: arkkitehti Sini Koivisto ja Artomen oma muotoilija Joel Hautala. Hänen käden jälkeään on eri komponenttien saumaton yhteensulautuminen.

Artome M10 designers Joel Hautala ja Sini Koivisto.

Artome M10 on suunniteltu kuin lasikengäksi Epsonin projektorin ympärille, mikä on mahdollistanut tehdä tuotteesta 30 prosenttia pienemmän aiempaan verrattuna

Joel päätyi Artomelle vuonna 2017 tekemään muotoilijan tutkinnon lopputyötä. Tapaaminen Artomen perustajan Toni Parikan kanssa oli vähintäänkin yllättävä, sillä lahtelaisen Joelin piti mennä Kölnin kalustemessuille asti löytääkseen heinolalaisen Artomen. Lopputyönä Joel suunnitteli Artomen ensimmäisen yrityksille suunnatun kalusteen, Artome Movean. Joelin käsialaa on myös Artome X30, suurten tilojen esitysratkaisu.

Jännittävin hetki on aina se, kun saa käsiinsä ensimmäisen prototyypin osat. Silloin nähdään, kuinka suunnitelmat ja piirrokset heräävät henkiin ja eri komponentit sulautuvat yhteen millintarkasti

Made in Heinola

Artome tuottaa esitystilaratkaisuja, jotka eivät vaadi asennusta tai kaapelointia.

Siirrettävyys ja helppokäyttöisyys ovat Artome ideologian keskiössä. Esitystekniikka voidaan toteuttaa yhdellä älykalusteella, jossa on sisäänrakennettu äänentoisto sekä laserprojektori. Näin luodaan yhdellä siirrettävällä tuotteella esitys tilaan kuin tilaan.

Älykalusteen käyttö on helppoa. Tuotteeseen on sijoitettu painikkeet tärkeimmille toiminnoille ja sisältöä voidaan peilata tietokoneelta tai mobiililaitteelta langattomasti tai HDMI kaapelilla. Tuotteesta löytyvät liitännät kameralle ja mikrofoneille, joiden avulla toteutetaan videoneuvottelu ja etäesittäminen laadukkaasti.

Artomen älykalusteet kehitetään ja valmistetaan Heinolassa. Kotimaisuudesta kertoo myös Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Avainlippu-merkki. Artome M10 älykalusteen osalta kotimaisuusaste on yli 85 prosenttia. Suomalainen suunnittelu ja kalustedesign ovat helppokäyttöisyyden ja siirrettävyyden lisäksi vahvasti Artomen ideologian sydän.

Orgaanisia muotoja universaalilla näkemyksellä

Artome M10 älykalusteen ulkomuoto on arkkitehti Sini Koiviston käsialaa. Hänen vahvuutensa on selkeän ja linjakkaan muotoiluidentiteetin luominen, oli sitten kyseessä sitten tilat tai kalusteet. Sinin sydän sykkii vahvasti myös suomalaisen designin viennin puolesta. Hän iloitsee siitä, että suomalainen suunnittelu ja arkkitehtuuri ovat tunnettuja ja arvostettuja asioita maailmalla.

On ilo ja kunnia, että olen saanut olla myös itse mukana suomalaisen muotoilun viennissä maailmalle. Olen aiemmin suunnitellut ilmeen ja muotoilukonseptin Frameryn tunnetuille hiljaisille tiloille. Kokemusta suomalaisen, maailmalla tunnetun muotoilun suunnittelusta löytyy.

Artome M10 älykalusteessa näkyy tämä universaali lähestymistapa. Runkorakenne on muotoon puristettua koivuvaneria, joka pintaviilua vaihtamalla mukautuu eri tyylisiin tiloihin. Vaihtoehdoiksi valikoitui laminoitu valkoinen, lakattu saarni sekä mustaksi maalattu saarni. Kahdessa jälkimmäisessä puunsyiden muoto ja pinta antavat älykalusteelle orgaanisen pinnan. Ilmettä pehmentää myös kangasverhoiltu etuovi, jonka väri valitaan asiakkaan toiveen mukaisesti.

Valkoinen runko on suosikkini. Kaikissa käytetyissä materiaaleissa ja muodoissa on kuitenkin neutraaliutta ja mukautuvuutta, jotta tuote sopii tilaan kuin tilaan.