Artomen tarina

Kun ainoa vaihtoehto oli luoda jotain uutta

Kuuluuko tuttavapiiriisi henkilö, joka matkustelee maailman ympäri työn perässä ja jonka täytyy aina järjestellä koko muu elämä sen mukaan, eikä hän voi suunnitella tulevaisuuttaan enempää kuin puoli vuotta eteenpäin.

Sellainen henkilö oli myös Artomen perustaja, Toni Parikka

Ymmärsin, että tuoteideani viimeinen puuttuva palanen oli juuri lähiprojektorilinssit mahdollistava teknologia, joka tulisi mullistamaan koko AV-alaa ja poistamaan kattoasennuksien tarpeen. Ensimmäinen tuote näki kuitenkin päivänvalon vasta vuonna 2014, koska vasta sen silloin herkkiä linssejä oli turvallista käyttää liikuteltavien tuotteiden sisällä

AV-integraattorista älykalusteiden suunnittelijaksi

Tonin työ AV-integraattorina piti sisällään paljon matkustelua, epävarmojen projektiaikataulujen sietämistä sekä pitkiksi venyviä työpäiviä. Työ luonnetta kuvaa hyvin se, että kun rakennustyömaalla muu henkilöstö on saanut hommat pakettiin, eli seinät maalattua ja sähköt vedettyä, niin siitä AV-integraattorin työ vasta alkaa. Ja siinä vaiheessa monessa rakennusprojektissa saatetaan olla jo pahasti myöhässä kokonaisaikataulusta.

Vaikka Toni oli ehtinyt yli kymmenen vuoden työuransa aikana tottua jatkuvaan matkusteluun ja projektiaikataulujen venymiseen, silti ajatus aloilleen asettumisesta ja perheen perustamisesta jossain vaiheessa elämää oli hänelle tärkeä.  Hän ymmärsi, että hänen nykyinen työnsä ei olisi yhteensopiva hänen unelmansa kanssa, mutta ei silti ollut valmis jättämään AV-alaa. Jotain piti keksiä.

Ei enää asennuksia

Se jotain näkyi viimein kirjaimellisesti valona 2012, kun Toni asensi eräässä kouluprojektissa ensimmäisen ultralyhyen etäisyyden laserprojektorin. Itse projekti oli aikamoinen kaaos, sillä koko rakennuksen sähkösuunnittelu oli jouduttu tekemään uusiksi, mikä aiheutti sen, että oltiin pahasti myöhässä kokonaisaikataulusta ja AV-integraattorit olivat jälleen kerran haastavassa raossa, kun luokkahuoneiden kuvan ja äänentuottamisen ratkaisut oli mietittävä täysin uudelleen. Tämä oli Tonille viimeinen niitti. Kiitos myös vahvan äänentoistoalan kokemuksensa, hän oli jo vuosien ajan kypsytellyt ideaa, joka mahdollistaisi kuvan ja äänen yhdistämisen valmiiksi tuotteeksi ilman kiinteitä asennuksia ja ilman AV-integraattorin matkustamista rakennettavaan kohteeseen.

2014 osoittautui muutenkin merkitykselliseksi vuodeksi Tonille. Hän meni naimisiin ja hänestä tuli isä. Sen lisäksi, hän pääsi myös esittelemään ensimmäisen konseptisuunnitelman täysin asennusvapaasta älykalusteesta, joka sisälsi projektorin ja äänentoiston mikrofoneineen. Muutaman vuoden tuotekehitelyn ja erilaiseten teknologisten läpimurotojen ansiosta, vuonna 2018 valmis tuote päästiin viimein esittelemään suurelle yleisölle -Artome Movea, liikuteltava kaikenkattava audiovisuaalinen älykaluste yrityksille ja julkishallinnolle oli syntynyt.

Yksi tärkeimmistä tavoitteistani oli onnistua luomaan täysin uudenlainen lähestymiskulma kuvan ja äänen tuottamiseen, joka helpottaisi paitsi AV-integraattoreiden työkuormaa, myös tarjoaisi loppukäyttäjille vaivattoman käyttökokemuksen. Henkilökohtaisella tasolla se tietysti tarkoitti minulle myös mahdollisuutta toteuttaa unelma aloilleen asettumisesta ja silti jatkaa työtä AV-alan kehittämisen parissa. En arvannut, että pääsisin perustamaan sen ansiosta kaksi perhettä, joista toinen on kotona ja toinen tunnetaan nimellä Artome.

Artomesta

Ajatus asennusvapaasta ja helposti käyttöön mukautuvasta esitysteknologiasta on ollut -ja on edelleen- Artomen perusta. Yrityksen tavoitteena on suunnitella ja rakentaa audiovisuaalista teknologiaa kestävällä tavalla ja tuoda joustavuutta sekä helppoutta käyttäjille suomalaista designia unohtamatta. Artome valmistaa Heinolan tehtaalla siirrettäviä plug-and-play ominaisuuksin varustettuja älykalusteita esittämiseen, oppimiseen ja moneen muuhun -vain mielikuvitus on rajana.